Puantaj Cetveli Nedir? Nasıl Olmalıdır?
İNSAN KAYNAKLARI

Puantaj Cetveli Nedir, Personel ve İşçi için Nasıl Olmalıdır?

Eklenme: 08.02.2022 Güncelleme: 20.05.2024
3 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Puantaj Cetveli Nedir? Nasıl Olmalıdır?
 

 

 

Puantaj Nedir?

Puantaj, ticari bir kurumda faaliyet gösteren personelin saatlik ya da günlük olarak çalıştığı sürelerin kayıt altına alınması ve gerektiğinde rapor haline getirilmesidir. Genellikle günlük çalışma saatleri üzerinden hesap edilir. Ay sonu geldiğinde puantaj verileri bordro hesaplamada kullanılır. Personel, aylık çalışma karşılığı alacağı ödemeyi bu şekilde elde eder.

Personel Puantaj Cetveli Nedir?

Personel puantaj cetveli, personele ait mesai saatlerinin kaydının tutulduğu tablo ya da çizelgedir. Puantaj cetveli, kağıt ve kalem yardımı ile elle tutulabileceği gibi bilgisayar ortamında da hazırlanabilir. Bunun için Excel’den destek almanız mümkün olur. Eğer personel sayısının yoğun olduğu bir işletmeye sahipseniz bordro yazılımlarından ve Personel Devam Kontrol Sisteminden faydalanabilirsiniz. Bu sistem, elektronik kart, parmak izi okuma ve yüz tanıma gibi özellikler kullanılarak personelin iş yerine giriş ve çıkışlarının takip edilmesini sağlar.

Puantaj Cetveli Nasıl Hazırlanır?

Puantaj cetveli nedir ve nasıl hazırlanır? Puantaj cetveli hazırlamanın çeşitli yolları bulunur. Bu yöntemlerden hangisini tercih edeceğinizi daha çok ihtiyaçlarınız belirler.

  • Bir şahıs şirketi iseniz ve birlikte çalıştığınız personel sayısı az ise puantaj defteri edinerek elde puantaj cetveli oluşturabilirsiniz. Aylık, haftalık ya da günlük işçi puantaj cetveli ile istihdam ettiğiniz çalışanların günlük giriş ve çıkış saatlerini puantaj defterine işleyerek ay sonunda maaş hesabında kullanmak üzere oluşturmanız mümkündür.
  • Küçük ya da orta ölçekli bir işletme iseniz ve puantaj cetvelini dijital ortam üzerinde hazırlamayı ve saklamayı tercih ediyorsanız Excel tablosu oluşturabilir ve oluşturduğunuz şablonu aylık olarak güncelleyerek puantaj takibini yapabilirsiniz.
  • Büyük ölçekli kurumsal işletmeler bünyelerinde oldukça fazla sayıda işçi çalıştırdığı için puantaj defteri ya da Excel tablosuna manuel giriş yöntemi ile puantaj takibi yapmak oldukça fazla zaman alır. Bu sebeple, bordro yazılımları ve Personel Devam Kontrol Sistemi (PDKS) kullanarak puantaj takibi dijital kanallar yardımı ile otomatik olarak yapılır.

Personel Devam Kontrol Sistemi ile puantaj takibi şu yöntemler ile yapılır:

Elektronik kart okuyucu: Personel kartını okutmak sureti ile iş yerine giriş sağlanan işletmelerde bu yöntem bulunur. Okutulan karta ait veri otomatik olarak sistemde görünür ve işçinin giriş çıkışına ait tarih ve saatleri otomatik olarak kayıt altına alınır. Bu veriler, sonrasında sistem üzerinden insan kaynakları uzmanı tarafından takip edilmek üzere tek noktadan çekilerek bordroya işlenir.

Parmak izi okuyucu: İşçinin işe giriş ve işten çıkış saat ve tarihlerinin kayıt altına alındığı farklı bir yöntemdir, ancak mantığı aynıdır. Burada yapılan, işçinin parmak izini önceden sisteme okutmaktır. Böylece işçi, iş yerine her giriş çıkışında tanımlı parmağını cihaza okutarak bilgilerin sisteme otomatik olarak kaydolmasını sağlar.

Yüz tanıma sistemi: Bir diğer PDKS yöntemi ise işçinin yüzünü okutması şeklindedir. Parmak izinde olduğu gibi işçinin yüzü önceden sisteme tanıtılır. Daha sonraki tüm giriş ve çıkış işlemlerinde işçi yüzünü kameraya okutarak kendini tanıtmış olur. Okutulan tarih ve saat sisteme otomatik olarak kaydolduğundan puantaj takibi için insan kaynakları uzmanının takip sürecini kolaylaştıran yöntemlerden biridir.

Basti bir puantaj cetveli oluşturmak ve personel takibinde bunu kullanmak istiyorsanız puantaj cetveli örneği görüntüleyen web siteleri üzerinden “puantaj cetveli indir” seçeneği ile çıktı elde ederek benzer bir tablo kullanabilirsiniz. Bunun için örnek puantaj cetveli Excel tablolarından da faydalanabilirsiniz.

Puantaj Cetveli Nasıl Doldurulmalıdır?

İşçi bordrolarının doğru bir şekilde hazırlanması, doğru hazırlanmış puantaj tablosundan geçer. Bu sebeple puantaj tablosunu doldururken çok dikkat etmek gerekir. Peki puantaj tablosunda hangi bilgiler yer alır?

Puantaj tablosu aylık olarak hazırlanıyor ise o aya ait her gün tek tek kutucuklar halinde bulunur. Hafta tatilleri ve varsa resmi diğer tatil günleri, çalışılmayan günler olarak belirlenir ve önceden işaretlenir. Diğer tarafta ise işçilerin adları ve soyadları bulunur. İşçinin devamsızlık yaptığı günler adının hizasındaki kutucuğa işaretlenerek o ayki tüm devamsızlık bilgisi görüntülenebilir.

Kısmi zamanlı olarak çalışan işçilere ait puantaj cetveli oluştururken ise çalıştığı günlere işlem uygulanırken çalışmadığı günler önceden belirlenerek işaretleme yapılabilir.

Hizmet ve ödeme çözümleri alanının lider dijital platformu Edenred sayesinde şirketler fazla mesaideki yemek ödemelerini çalışanların Ticket Restaurant Yemek Kartına yükleyerek tasarruflu bir şekilde yapabiliyor. Böylelikle öğle yemeği bedeli için devlet tarafından tanınan vergi istisnası sayesinde günlük ödemenin 36,72 TL’lik kısmı için yüzde 15 SGK işçi primi, yüzde 22,5 SGK işveren primi, yüzde 0,75 damga vergisi, yüzde 22 gelir vergisi istisnası ile KDV indirimine tabi oluyor. Çalışanlar ise bordorlarına yansıyan fazla çalışma ödemelerinde yine bu 36,72 TL’lik tutar kadar vergi tasarrufu yapmış oluyor.

Edenred’in tasarruflu dünyası ile tanışmak için hemen tıklayın ve Ticket Restaurant yemek kartı, Ticket Car Akaryakıt Çözümleri ve Ticket Compliments Teşvik ve Ödüllendirme Çözümlerinden hemen faydalanmaya başlayın.

 

Predefined Presets